Recept från julborden

Här kan ni hitta de recept som har efterfrågats vid julborden på Djurby

Djurbys mörka fruktlimpa

2 stycken limpor

7 dl (385g) grovt rågmjöl
4 dl (240g) vetemjöl
1 ½ tsk salt
1 msk fänkål
2 tsk bikarbonat
8 dl filmjölk
1 dl lingonsylt
2 dl sirap
1 dl russin
100g nötter
100g torkade aprikoser

  1. Smörj 2 brödformar på 1½ liter.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl.
  3. Häll den lösa degen i formarna och sätt in formarna i kall ugn.
  4. Sätt ugnen på 150 ºC och grädda i 2 timmar och 15 minuter.
  5. Låt bröden svalna under bakduk.

Matjessilltårta

8-10 personer

Botten:
200g mörk kavring, helst dagsgammal
75g smör

Fyllning:
4 gelatinblad
1 burk matjessill, ca 200g
1 gul lök
3dl gräddfil
1 burk kesella, 250g (eller lätt creme fraiche)
½tsk svartpeppar
1 msk matjessillspad
ev. salt

Garnering:
1-2dl hackad gräslök

  1. Finhacka brödet eller smula det i mixer
  2. Smält smöret och blanda det med brödsmulorna
  3. Platta ut smulorna i en form med löstagbar kant, 24 cm
  4. Lägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter
  5. Ta upp sillen och finhacka den. Finhacka löken
  6. Blanda sill och lök med gräddfil och kesella. Smaksätt med svartpeppar, sillspad och ev. salt
  7. Krama ut gelatinbladen, smält dem i kastrull på svag värme och rör ner lösningen och blanda sedan med resten av smeten, häll upp i formen
  8. Ställ tårtan att stelna i kylen 2-3 timmar
  9. Flytta över den till ett fat och strö ett lager hackad gräslök över ytan inför serveringen

Svartvinbärssill

4 st sillfiléer i bitar
20 st svarta vinbär
1 dl svartvinbärssaft outspädd
½ st citron saft och det gula skalet

Lag
½ dl ättika
1 dl socker
1½ dl vatten
1 st lagerblad
10 st vitpepparkorn
10 st svartpepparkorn
½ tsk gult senapsfrö

  1. Koka lagen och låt svalna
  2. Varva sill och svarta vinbär
  3. Blanda citronsaft och citronskal med den kalla lagen
  4. Häll lagen över sillen
  5. Låt stå kallt två dygn