KRAV-märkt eller ekologiskt?

Då hösten nu definitivt är här kommer också fler frågor om Djurby Gårds julbord. När vi berättar kort om restaurangen, att den ligger ute på en gård på landet, och att vi är lantbrukare får vi ibland frågan;

– Är det ekologisk mat ni serverar?

Svaret blir då att vi satsar på närproducerade råvaror som t.ex. nötkött från Kromsta gård och senapen till skinkan från Nibble gård.

Men om vi får berätta lite mer om maten och råvarorna så tror vi ändå att många kommer att välja vårt Julbord just för matens skull.

AnneMarie som tar fram recepten och som lagar i stort sett all mat som serveras i Djurby Gårdsrestaurang har lagat mat till busiga barn och hungriga lantbrukare sedan 70-talet. Det har alltid varit naturligt att laga mat på råvaror som går att få tag på på gården och även om nymodigheter som panacotta finns med på julbordet har det alltid varit den Svenska husmanskosten som legat i grunden för matlagningen på Djurby Gård.

inga bilder hittades

På julbordet 2011 bjuds gästerna bland annat på svampomelett. All svamp, till största delen kantareller och trattkantareller, har plockats på gården av Magnus som nästan varje dag då han stannar traktorn på åkern tar en promenad i skogsbackarna för att fylla sin plastpåse med svamp.

Gästerna kommer även att bjudas på rökt, kallskuret viltkött. Köttet kommer från kronhjort, älg och rådjur som skjutits på gården under hösten. På Djurby Gård finns ett litet jaktlag som främst träffas under älgjakten i oktober för att jaga. Då häften av deltagarna i jaktlaget är egna företagare och lantbrukare brukar det dock inte bli så lång sammanhängande jakt då det ofta måste ut och plöjas eller tas hand om kor mitt under jakten. Men ett par vilt per höst brukar jaktlaget ändå lyckas fälla och de delarna av viltet som lämpas sig för rökning hamnar sedan på julbordet.

När AnneMarie sedan ska komponera alla rätter till jolbordet så är det aldrig frågan om att använda halvfabrikat eller ta några genvägar. All mat som serveras måste vara vällagad och god. Punkt slut. Buffén består inte av flera hundra rätter, men allt som står på bordet har tillagats med stor omsorg.

Så vi hoppas att ni som inte besökt Djurby Gård tidigare men som vill uppleva ett julbord utöver det vanliga i år bokar ett bord på någon av sittningarna i november och december.